Sint-Elooiskreek wandelroute
Je wandeltocht begint op het dorpsplein van Overslag, een uniek gehucht in het Vlaamse Scheldepoldergebied, dat aansluit bij de Zeeuws-Vlaamse polderstreek.
In de middeleeuwen lag Overslag langs een kreek die van de Honte diep landinwaarts liep en via kanalen met Gent verbonden was. Om overstromingen te vermijden, werd de kreek afgedamd ter hoogte van Overslag, wat de naam van het dorp verklaart: hier werden goederen van de ene boot in de andere overgeslagen.
Met de voltooiing van de Sassevaart in 1547, die grotere schepen rechtstreeks naar Gent liet varen, verloor Overslag zijn handelsfunctie. Na de vrede van Münster in 1648, waarbij de grens tussen de Noordelijke en Spaanse Nederlanden werd gesloten, kwam er een einde aan de bloeiperiode van het dorp.
Wandelen langs een historisch kanaal
Via rustige veldweggetjes wandel je richting De Langelede, een kanaaltje dat in de 14de eeuw werd gegraven voor het vervoer van turf, zand en beer. Langs het kanaal wandel je over voormalige trekwegen, waar vroeger paarden of koeien de boten voorttrokken. Tegenwoordig zijn deze paden aangename routes voor zowel wandelaars als fietsers.
Rond de Sint-Elooiskreek
Na de Langelede loop je rond de Sint-Elooiskreek, een krekenstelsel van ongeveer vijf kilometer dat zich uitstrekt tussen Wachtebeke en Terneuzen. Het vormt een laagte tussen twee hogergelegen ruggen en is een ideale plek voor een pauze of een picknick. De steigers over het water doen je even denken dat je in Scandinavië bent, waardoor dit een perfect moment is om tot rust te komen en de natuur in je op te nemen.
De grens tussen België en Nederland
De route volgt de Belgisch-Nederlandse grens: let goed op de verschillen tussen de Belgische en Nederlandse wandelknooppuntenbordjes. Je zult ook enkele historische gietijzeren grenspalen uit 1770 tegenkomen, die de grens markeerden tussen de Oostenrijkse Nederlanden en de Republiek. Deze palen, die 372 kilogram wegen, dragen de symbolen van de Belgische en Nederlandse leeuw. Ze markeren de grens van de 18de eeuw en zijn een indrukwekkend stukje geschiedenis.
De Ronde Molen
Op de terugweg naar Overslag passeer je de Ronde Molen, die oorspronkelijk werd gebouwd in 1859 door de familie Schaut. In 1925 werd de molen onttakeld, maar de molenromp en de mechanische maalderij werden in 2004 beschermd als monument. De molen, die vroeger voor het malen van graan werd gebruikt, is nu een stille getuige van het agrarische verleden van de regio.
Afsluiten in Overslag
Terug in het dorp kun je je wandeling afsluiten bij zomerbar Onzen Hof. Hier kun je in de tuin van een hoeve genieten van een mocktail, smoothie, koffie of een lekkernij zoals een wafel, pannenkoek, ijsje of oliebollen. Als je liever ergens anders een drankje doet, is volkscafé D’n Overslagh de perfecte plek om je dorst te lessen en de wandeling in stijl te beëindigen.
Op onze fiets- en wandelwebsite Routen kan je deze wandelroute downloaden als PDF-bestand om af te printen voor onderweg. Of als GPX-bestand om weer te geven op je smartphone of GPS.
Op onze fiets- en wandelwebsite Routen kan je deze wandelroute downloaden als PDF-bestand om af te printen voor onderweg. Of als GPX-bestand om weer te geven op je smartphone of GPS.
- Straat + huisnummer
-
Overslag 46
9185 Overslag
- Length
-
10,0 km
- Time
-
2u30
- Terrain
-
69% Verhard
- Actions
-
Bekijk deze route
Kruibeekse Kreek wandelroute
Rupelmondse kreek wandelroute
Oeverlopen in de Polders van Kruibeke
Molsbroek-Buylaers wandelroute
Wandelen langs het water in de vallei van de Moervaart
Wandel langs de Wase wateren
De Sombeke - Oude Durme wandelroute
Kris kras varen door het Waasland
Wase ondernemer Meersland aan het woord