Kerken en Kapellen in het Waasland

Kerken en Kapellen in het Waasland

Top 10 Wase goddelijke plekken

Kerken zijn nooit zomaar een paar muren met een toren erop. Je kunt er biechten, bidden en genieten van de stilte. Breng een weesgegroetje aan Maria, bewonder de meesterlijke architectuur en ontdek spannende verhalen en legendes. Kinderen vinden het altijd leuk om symbolisch een kaarsje op te steken. Een prachtig gezicht! Het Waasland kent vele kerken, kapellen en kathedralen, van piepklein tot immens groot, allemaal met een eigen verhaal en vol verborgen schatten. Denk aan eeuwenoude muurschilderingen, bijzondere relikwieën of een spannend biechthokje met gordijn.

In het overzicht hieronder vind je de tien meest bijzondere kerken van het Waasland. Neem plaats op de houten kerkbanken – die helaas niet zo lekker zitten – en laat de wereld even aan je voorbij trekken. Hemels!

DSC_1793.JPG

1. Kapel van O.L.V. van Gaverland in Melsele

De Kapel van O.L.V. van Gaverland is een kapel om te beminnen en om je te bezinnen. Gaverland is een heus bedevaartsoord. In 1511 werd volgens een legende een miraculeus Mariabeeld gevonden onder een lindeboom. Sindsdien vinden er allerlei raadselachtige gebeurtenissen plaats. Zou het beeldje daar iets mee te maken hebben?

Volgens vele gelovigen wel, en ze gaan op Mariabedevaart naar de vindplaats. Eerst stond er een strooien hut, toen een houten kapelletje en nu staat er een beschermd neogotisch monument uit 1870.

Bewonder het authentieke Spaanse orgel, wandel in mei de unieke Beeweg van Gaverland en ontdek welke wonderen zich voordeden na de vondst van het mirakelbeeld.

Parochiekerk Sint-Engelbertus Prosperpolder 6.jpeg
Parochiekerk Sint-Engelbertus Prosperpolder 3.JPG
Parochiekerk Sint-Engelbertus Prosperpolder 5.JPG

2. Parochiekerk Sint-Engelbertus in Prosperpolder

De Parochiekerk Sint-Engelbertus is een vreemde gewaarwording: een enorme kathedraal in een klein gehucht met maar één straat. Knipper twee keer met je ogen en de Sint-Engelbertuskerk staat er toch echt. Maar waarom? Ontdek het tijdens een bezoek aan dit gemoedelijke boerendorp. De omgeving komt je misschien bekend voor, want dit was ooit de filmset van de tv-serie ‘Den Elfde Van Den Elfde’. We verklappen alvast dat het neogotische monument stamt uit 1910 en dat de naam afstamt van een vrijgevige hertog die in dit gebied leefde.

OLV Sint-Niklaas 2.JPG

3. Onze Lieve Vrouwkerk in Sint-Niklaas

De Onze Lieve Vrouwkerk in Sint-Niklaas is een 19e-eeuwse katholieke kerk met de allure van een statige kathedraal. Van veraf schittert het vergulde Mariabeeld als kroon op de sierlijke toren. ‘Miet verguld’ noemen de inwoners haar. Spot een koppel slechtvalken die broeden in de toren, bewonder de versierde kerkwanden en ontdek de eclectische stijl met romaanse elementen. De O.L.V.-kerk is zeker niet de enige kerk in Sint-Niklaas, maar absoluut een stralende parel.

Sint-Niklaaskerk Sint-Niklaas.jpg
Sint-Niklaaskerk 1.JPG
Sint-Niklaaskerk 5.JPG

4. Sint-Niklaaskerk in Sint-Niklaas

Ook de Sint-Niklaaskerk in Sint-Niklaas, tegenover de Grote Markt, is een bezoek waard. Dit is de oudste kerk van de stad en herbergt een bijzonder werk van de Vlaamse meester Pieter Thys. Ga op zoek naar de eeuwenoude kerkschatten, vind de geborduurde Sint Nicolaas op de koormantel en tel de 3000 pijpen van het grootste kerkorgel van het Waasland.

Ben je genoeg van de stilte? In de schaduw van de kerk ligt het intieme Sint-Niklaasplein vol cafés en terrassen. Op een zomerse woensdagavond dans je hier de sterren van de hemel en op donderdagavond geniet je van een pleinconcert.

Twistkapelletjes 1.JPG
Twistkapelletjes 4.jpeg

5. Twistkapelletjes in Sint-Pauwels en Kemzeke

In het woordenboek betekent ‘twisten’ ‘heibel of bonje’. En dat is precies waar de Twistkapelletjes in Sint-Pauwels en Kemzeke hun naam aan danken. Eerst stond er één drukbezochte kapel precies op de grens tussen Sint-Pauwels en Kemzeke. Het offerblok bevatte altijd aanzienlijke bedragen, wat leidde tot een echte parochieoorlog tussen beide gemeenten. Voor welke parochie was het offergeld bedoeld? Dit was reden genoeg om een tweede kapel te bouwen, op dezelfde plek.

De legendarische kapelletjes zijn inmiddels beschermd dorpsgezicht. Gebroederlijk staan ze naast elkaar, midden op het kruispunt dat de dorpen met elkaar verbindt.

kerk lokeren.jpg

6. Sint-Laurentiuskerk in Lokeren

Als je naar Lokeren gaat en je vraagt de weg, kan het zijn dat je het antwoord krijgt: ‘Bij de Peperbus linksaf’. En je begrijpt het meteen. De toren van de Sint-Laurentiuskerk heeft inderdaad onmiskenbaar de vorm van een pepermolen. En er is meer, want binnenin de toren vind je een beiaard met 49 klokken. De zwaarste klok weegt bijna vier ton en wordt de Boudewijnklok genoemd.

Binnenin de kerk voel je meteen de sereniteit. De zonnestralen die door de gekleurde glasramen vallen, de prachtige houten sculpturen en het historische altaar vallen direct op. Deze katholieke kerk stamt uit 1725, is opgebouwd uit kalkzandsteen en ligt midden in het centrum. Een hemelse plek om even de drukte van de stad te ontvluchten. In de toren kun je een permanente tentoonstelling bezoeken over de geschiedenis van de toren en de beiaard.

Waasland_abdij van roosenberg_Waasmunster.jpg

7. De Abdij van Roosenberg

Je verwacht een historisch bouwwerk met minimaal een kerktoren, maar krijgt een modern architectonisch hoogstandje uit de 20e eeuw. De Abdij van Roosenberg is een zeldzaam en gaaf voorbeeld van een hedendaags Gesamtkunstwerk. Het kunstzinnige interieur en de aangelegde tuinen rondom de abdij stralen rust en eenvoud uit.

Je voelt je hier meteen zen, want alles is in harmonie met elkaar. De abdij ligt midden in de natuur, op de Wase cuenta. Wil je echt tot jezelf komen? Dit is een goddelijke plek!

Sint-Pauluskerk Lokeren 1.JPG
Sint-Pauluskerk Lokeren 4.JPG

8. Sint-Pauluskerk in Lokeren

In de jaren twintig floreerde de textielindustrie in Lokeren. Ferdinand Hanus was een inventieve textielfabrikant die zorgde voor een eigen dorpje voor zijn wevers bij zijn fabriek in het gehucht Oudenbos, compleet met school, verpleegpost en natuurlijk een kerk. Alles moest aanwezig zijn voor een goed en gelovig leven.

Zo ontstond in 1926 de Sint-Pauluskerk. Centraal gelegen met de arbeiderswoningen eromheen, was alles in de nabijheid van de kerk en het weefgetouw. De arbeiderswijk is nu een monument. Terecht, want het is een verrassende wijk. Bij een bezoek heb je het gevoel dat je in Normandië rondloopt, vanwege het pittoreske uiterlijk van de huizen.

De kerk is daarentegen gebouwd in neoromaanse stijl, met kenmerken van het expressionisme. Het interieur is heerlijk sober en eenvoudig. Alleen het koorgewelf is versierd met bloemen, een verwijzing naar ‘de tuin van Eden’, het prachtige paradijs waar Adam en Eva leefden.

grot olv van de fietsers.jpg

9. Kerk en Grot O.L.V. van de Fietsers

De Kerk en Grot O.L.V. van de Fietsers is op het eerste gezicht een doodgewone parochiekerk. Maar vergis je niet! Er bevindt zich namelijk een uniek wielermuseum in de zijbeuken van de kerk, compleet met gedragen wielershirts van de groten der aarde. Cancellara, Moser en Merckx hebben met liefde hun truien geschonken.

De ‘fietskerk’ is verder nog steeds in functie. Elk jaar bij de start van het wielerseizoen, op de eerste zondag van maart, wemelt het hier van de fietsers. Honderden staan in de rij voor de naastgelegen O.L.V. grot van de Fietsers om hun fiets officieel in te laten wijden. Een waar spektakel voor wielerfanaten.

2.png

10. De Kruiskapel in Eksaarde

Zoek je echte hemelse rust op een magische plek? Dan moet je naar Eksaarde. Daar staat de Kruiskapel, omringd door eeuwenoude beukenbomen. Dit ingetogen kerkje uit 1632 heeft een wonderlijke historie. Volgens de overlevering deed Boudewijn met de Negen Ponden hier in 1317 een merkwaardige vondst, zo bijzonder dat de kerkklokken in Eksaarde spontaan begonnen te luiden.

Ontdek het verhaal van de twee kruizen, ga op zoek naar de waterput en vind de namen van de bouwvakkers op een muur van de kapel. Heb je de tijd? Wandel dan de kruisweg tussen de parochiekerk van Eksaarde en de Kruiskapel. Je passeert onderweg 14 fraai versierde staties uit 1878. Talrijke bedevaarders gingen je voor.