Rollende koppen in Rupelmonde
- Straat + huisnummer
-
Kasteelstraat
9150 Rupelmonde - toerisme@kruibeke.be
- Telefoonnummer
- +32 3 740 02 17
- Link
- Bekijk de website
Er zijn maar weinig gebouwen in het Waasland met zo’n mythische allure als de Graventoren in Rupelmonde. De namen die ermee verbonden zijn, dragen daar zeker aan bij.
Zo is deze toren een restant van een waterburcht met maar liefst 17 torens, ooit eigendom van de Graven van Vlaanderen. Deze kolossale vesting beschermde de Schelde tegen aanvallers en veroveraars.
De kerker van Mercator
Ook Mercator speelt een hoofdrol in dit verhaal. Toen hij zijn revolutionaire inzichten met de wereld deelde, werd hij door de kerkelijke autoriteiten prompt de kerker in gestuurd. Twee keer raden waar die kerker zich bevond? Precies, in de kelders van de Graventoren. Hier zat hij zeven maanden opgesloten, beschuldigd van ketterij.
Een bloederige geschiedenis
Mercator was echter niet de enige die de kelders van de waterburcht van binnen zag. Vele dissidenten ondergingen hetzelfde lot, en vaak erger. Een verblijf in de kerkers van de Graventoren eindigde namelijk regelmatig met een bloederige onthoofding. De Graven van Vlaanderen mogen dan wel een legendarische status hebben in de geschiedenis, lieverdjes waren het niet. Graaf Robrecht van Bethune gooide hier ooit zelfs zijn eigen zoon in de nor, beschuldigd van hoogverraad. Een soort kamerarrest avant la lettre, zou je kunnen zeggen.
Aan het einde van de 17e eeuw viel het doek voor de waterburcht. De vesting werd toen drastisch verwoest en de brokstukken werden hergebruikt voor andere gebouwen. Zo werd de kerk van Rupelmonde opgetrokken met materialen uit de ruïnes van de burcht.
Je kan er in – en er gelukkig ook weer uit
Tegenwoordig is de toren eigendom van de gemeente en opengesteld voor het grote publiek. Je kan hem zelfs beklimmen, wat zeker de moeite waard is. Het 360°-uitzicht bovenop de toren geeft je een uniek panorama over de hele streek.
Beneden vind je een tentoonstelling met de titel De Geheimen van het Gravenkasteel. Hier ontdek je prenten, kaartmateriaal en een 3D-reconstructie van de vroegere Gravenburcht in zijn natuurlijke omgeving.
Ontdek de toren met een PodWalk
In samenwerking met de VRT heeft Toerisme Vlaanderen vijf podwalks gelanceerd binnen het thema ‘Dwars door de Lage Landen’. Een PodWalk is een audiotour die automatisch start op basis van je gps-locatie. Terwijl je wandelt, vertelt VRT-gezicht Arnout Hauben je over de omgeving. Download de de VRT PodWalks app en laat je leiden door zijn verhalen. In de PodWalk rond de Graventoren en de getijdenmolen vertelt Arnout Hauben je over het leven van Mercator en het pittoreske 16e-eeuwse Rupelmonde.
Zet eens een stapje in de Wase wereld
Wil je de omgeving wat uitgebreider verkennen? Dan zijn er verschillende fiets- en wandelroutes uitgestippeld. Wat dacht je bijvoorbeeld van de Rupelmondse Kreek Wandelroute? Deze route start in het centrum van Rupelmonde, op een steenworp van de Schelde, en brengt je langs de mooiste plekjes in de polders. De waterrijke kreken vormen het ideale decor om bevers en herten te spotten, terwijl je geniet van de rust tussen de elzenbroekbossen vol vogels.
Fietsroutes rond de Graventoren
Bekijk je de wereld liever vanaf de fiets? Het Waasland heeft enkele prachtige fietsroutes in petto. De Go With The Flow Fietsroute doet precies wat de naam belooft: je fietst langs de imposante Schelderivier en door de Polders van Kruibeke. Je passeert de beroemde Mirabrug en verkent de natuur van de Oudbroekpolder en Scheldelandpolder.
Een andere aanrader is de Langs Slikken en Schorren Fietsroute, die je van Tielrode naar Kruibeke leidt. Onderweg ontdek je indrukwekkende natuur langs de Oude Schelde, fiets je door het groene Schouselbroek en kom je uiteindelijk in de Polders van Kruibeke terecht.
Bezoek de Graventoren
Je hebt het vast al door: een bezoek aan de Graventoren in Rupelmonde is een uitstekend idee. Ga je direct naar de toren of maak je eerst een omweg via een fiets- of wandelroute? Hé, ’t is jouw vrije dag!