Twee broeken waar iets in te beleven valt
- Straat + huisnummer
-
Schouselbroekstraat
9140 Temse - Link
- Bekijk de website
Niets leuker dan in een broek te zitten waar het leven groeit en bloeit! Die bedenkelijke stelling zal je ongetwijfeld onderschrijven na een dagje relaxen en ontdekken in het Schouselbroek én het Tielrodebroek. Twee polderende parels aan de Waaslandse natuurkroon, tot de nok gevuld met slikken, schorren, wilgenbossen en waaierende watervogels.
Broeken met occasionele wateroverlast
Doorheen de twee broeken vind je magistrale wandelpaden, aangelegd voor jouw comfort. Dat mag ook wel, want dit gecontroleerd overstromingsgebied kan drassig uit te hoek komen. Rondom de potpolders – zoals die overstromingsgebieden ook wel heten – ligt een prachtige dijk van waarop je een heerlijk overzicht hebt over de hele omgeving. Met dank aan het befaamde Sigmaplan, dat werd uitgerold om de bewoonde omgeving te sparen van wateroverlast.
Dat plan gaf de natuur weer vrij spel in deze gebieden. En met knap resultaat, want de typische riviernatuur werd hier weer in ere hersteld. Kortom, ben jij een groene jongen of een natuurbewust meisje? Een vrouw op zoek naar rust aan haar hoofd, een man die even wilt ontsnappen aan de drukte of een X die in vogels spotten pure gelukzaligheid vindt? Doe dan je wandelbroek aan en haast je rustig naar de broeken van het Waasland!
Niet meteen een extra large
Denk bij het Tielrodebroek en het Schouselbroek niet meteen aan oneindige natuurgebieden waarin je dagenlang kan verdwalen. Deze twee relatief kleine broekjes zijn misschien niet groot in oppervlakte – 10 hectare, max! – maar krioelen wel van het kleine leven en ademen de rust van zuivere natuur.
Bij hoge waterstanden lopen deze polders vol water. In dat geval gaan de sluizen open en worden er kleine watervalletjes gecreëerd die het hele gebied blank zetten. Dat water ebt daarna natuurlijk ook weer weg, wat voor een drassige en waanzinnig vruchtbare natuuromgeving zorgt.
Broeken vol beestjes
Beestjes en planten die daarin gedijen zijn: een minimale mix van eenden, blauwe reigers, akkerkruiden en Engels raaigras in het Tielrodebroek. En een rijk geschakeerd palet van broekbossen, weilanden, bosakkers, daslook, muskuskruid, slakkensoorten, steltlopers, zangvogels, reigers, knotbomen, houtkanten, wilde eenden en ander fraais in het Schouselbroek – je vindt hier meer dan 250 plantensoorten!
Het is dus maar waar je zin in hebt. Hoe dan ook is de afwisseling tussen slikken, schorren en graslandschappen een bijzondere streling voor het oog – los van de fauna en de flora.
Fiets of wandel eens door een broek
Je kan deze broeken te voet of met de fiets ontdekken. Zo is de Scheldedijk rond het Schouselbroek het hele jaar door toegankelijk en heel fietsvriendelijk. Terwijl de wandeldijk rond het Tielrodebroek dan weer de uitgelezen route is voor wandelaars – met of zonder rolwagen.
Nu je hier toch bent, kan je beslissen hoe actief je de dag wilt doorbrengen. Bollend op twee wielen, of rustig slenterend doorheen de mooie natuur. Tip: achteraf kan je altijd eens binnenspringen in Fort Steendorp, of de Roomkouter ontdekken. Want als je voor een broek kiest, wordt er héél veel mogelijk in het Waasland.
Go with the Flow fietsroute
Laat je leiden door de Schelde met de Go with the Flow fietsroute. Vanaf knooppunt 76 fiets je door het Tielrodebroek, een potpolder langs de samenkomst van de Schelde en Durme. Daarna kom je in Schouselbroek, een van de eerste polders langs de Schelde. Dit gebied is omgevormd tot een gecontroleerd overstromingsgebied, waar slikken en schorren waardevolle natuur vormen dankzij eb en vloed. Verder langs de route ontdek je ook de Polders van Kruibeke. Tijdens de fietstocht passeer je het sprookjesachtige Kasteel de Marnix, het elegante Kasteel d'Ursel en ontdek je in Rupelmonde de wereld van cartograaf Mercator. Voor wat recentere geschiedenis fiets je over de iconische Mirabrug uit de film "Mira."
Download de route hier
Steendorp wandelroute
Deze wandeling voert je door Steendorp, een dorp dat zijn naam en ontstaan dankt aan de steenbakkerijen. Je wandelt er langs prachtige natuurgebieden zoals - natuurlijk - Schouselbroek en de voormalige kleiputten. Schouselbroek dateert uit de 13de eeuw en werd ingepolderd door de Gentse Sint-Pietersabdij. Tegenwoordig bestaat het gebied voor een groot deel uit populierenbossen, maar ooit werden hier wissen aangeplant voor de mandenvlechterij. Verderop liggen natuurgebieden zoals Roomkouter en Gelaagpark, en zijn eigenlijk voormalige kleiputten van de steenbakkers. Het Fort van Steendorp is zeker een bezoekje waard, met zijn vleermuizenkolonie en beschermde natuur.
Je start bij het Mercatorplein in Rupelmonde, waar je het verleden van cartograaf Mercator in de Graventoren kunt ontdekken. Vervolgens is er de Vliegende Geit, de veerpont over de Schelde, en de buitendijkse zoetwaterschor, het Kijkverdriet. Aan het einde van de wandeling kun je de CNR-site bezoeken, waar je meer leert over nautisch erfgoed en de restauratie van historische schepen.
Wie het broekje past…
Zin om zelf onze twee favoriete broeken uit te proberen? Breng dan snel een bezoekje aan het Tielrodebroek en het Schouselbroek!