Een verhaal van haarsnijders, paardenworsten, hoeden en beenhouwers
- Straat + huisnummer
-
Markt 15a
9160 Lokeren - museum@lokeren.be
- Telefoonnummer
- +32 9 345 44 58
- Link
- Bekijk de website
Waar denk jij aan als we zeggen: Lokeren? Waarschijnlijk aan de Durme, die dit stadje in twee stukken verdeelt en in één klap een fikse portie charme injecteert in het centrum. Of misschien aan Willy Linthout, Aimé Anthuenis of Chris Van den Durpel, drie van de vele bekende Lokeraars. Of aan de beroemde Lokerse paardenworst, de glimmende kroon op de lokale cuisine.
Wat er ook van zij, Lokeren heeft véél meer in petto dan je denkt. Meer dan een rivier, een worst of een handvol BV’s. Lokeren barst namelijk van de geschiedenis. Van boeiende histories en wervelende verhalen over oude industrieën en authentieke ambachten. En ook: over de omwenteling van een industrieel wereldcentrum voor de hoedenmakerij naar een kabbelend provinciestadje waar het simpelweg goed leven is.
Welkom in de geschiedenis van Lokeren
Ontdek de levendige geschiedenis van deze stad in het vernieuwde Stadsmuseum, sinds de zomer van 2024. Het museum vertelt de belangrijkste verhalen van het heden en verleden van Lokeren en Moerbeke, met de hedendaagse stad als uitgangspunt. De tentoonstelling neemt je stap voor stap mee door de 19de en 20ste eeuw, een tijd waarin de haarsnijderij-industrie floreerde in de lokale economie. In de dampende ateliers werden konijnen- en hazenvellen omgetoverd tot vilthaar, dat vervolgens gebruikt werd voor de elegante hoeden van chique dames en heren.
Het was een vuile, vervuilende bezigheid. Maar Lokeren stond wel aan de kop van het peloton in die categorie. Wereldwijd was er niet één stad belangrijker voor de hoedenfabrikanten op deze planeet. In de loop van de 20ste eeuw ging de sector ten onder en dwong Lokeren zo om zichzelf (met succes) heruit te vinden. Zag je bij het binnenkomen al de haastekening van de internationaal bekende streetart kunstenaar ROA op de zijgevel?
Aanschouwt men den beenhouwer!
Los van het verwerken van konijnen- en hazenvellen, kende men in Lokeren ook wel wat van de edele slacht- en beenhouwkunst. Het is dan ook niet toevallig dat het Stadsmuseum ook aandacht besteed aan dit stuk geschiedenis. Een afdeling die meteen doet denken aan volhouten slagersblokken, vlijmscherp staal dat feilloos langs pezen glijdt – en bonkige slagerszonen met vuile voorschort.
Eerlijk: ver van de realiteit zitten die visioenen niet. Beenhouwen is een kunst, die tot op het bot wordt uitgebeend in dit verrassend leerrijke museum.
Armeluisworst: paardenvlees in een velletje
En om nog maar even in de culinaire sfeer te blijven: paardenworst! Je leert er al wat over in het Lokerse Stadsmuseum, maar om ‘m te proeven is toch nog een ander paar mouwen. Daarvoor trek je best naar buiten, de hort op. Op de markt vind je tal van brasserieën en restaurants die deze lokale lekkernij serveren comme il faut.
Wat zit er in zo'n Lokerse paardenworst, vraag je? Wel, dat is eenvoudig. Het is een kruidige mix van mager paardenvlees en varkensspek, vermengd met een tomatensausje met kakelverse kruiden. De precieze verhoudingen zijn natuurlijk een goed bewaard geheim. Maar je kan het natuurlijk altijd proberen te ontfutselen bij de lokale Lokerse slagerszoon!
Naar bed, naar bed!
Goed, de dag zit er bijna op. Natuurlijk heb jij gereserveerd bij Hotel La Barakka, in het centrum. Niet alleen voor de zalig ingerichte kamers met superieure matrassen. Maar ook omdat Brasserie Het Zalig Niets Doen pal onder je hotelkamer ligt. De gedroomde locatie voor een deugddoend nachtje én een verrukkelijk diner met z’n tweetjes.
Klaar om Lokeren en het Stadsmuseum te ontdekken? Hier vind je alle informatie die je zoekt.