De Spaanse Molen in Rupelmonde
- Straat + huisnummer
-
Nederstraat 2
9150 Rupelmonde - toerisme@kruibeke.be
- Telefoonnummer
- +32 3 744 10 13
- Link
- Bekijk de website
Zijn er molenliefhebbers in de zaal? Begin dan alvast te watertanden, want de Spaanse Molen in Rupelmonde is er eentje om in de boekjes te zetten.
Antwoordde je op de vraag hierboven met "Tja, nee, niet speciaal"? Lees dan toch maar even verder. Ook als molens je koud laten, valt er toch wat te ontdekken. Al was het maar omdat er boeiende verhalen schuilgaan achter deze indrukwekkende combinatie van techniek, ambacht en natuur.
De Getijdenmolen, zoals hij eigenlijk heet, is namelijk een prachtig staaltje menselijk vakmanschap. En hij staat nog altijd fier overeind – een hele prestatie na bijna vijf eeuwen.
Een rad voor ogen?
Als iemand ooit zegt: "Wij hebben het grootste Belgische binnenrad in onze molen," dan hoop je maar dat die molen in Rupelmonde staat. Anders draaien ze je een rad voor ogen. Niet dat iemand daar graag mee pocht, maar je weet maar nooit! Sinds 1924 zijn de twee originele waterraderen namelijk vervangen door één groot ijzeren exemplaar. En dat mechanisme werd ontworpen door een ingenieur uit het leger van Napoleon. Niet slecht, toch?
De Spaanse Molen is om nog meer redenen uniek. Het is de enige Europese molen die gebruik maakt van getijden om graan te malen. Eigenlijk is het meer een waterbouwkundig kunstwerk dan zomaar een molen. Zoals we al zeiden: een knap staaltje techniek!
Rad van tong
Je hebt het vast al door: onze taal zit boordevol uitdrukkingen die uit de molenaarswereld komen. Tegen windmolens vechten, dat is koren op zijn molen, een klap van de molen krijgen... Het zijn maar een paar voorbeelden die hun oorsprong vinden in molens. In de Getijdenmolen leer je er meer over. Want er is meer te ontdekken dan alleen de molen zelf.
Verder op het programma: leer hoe een getijdenmolen werkt, hoe de kracht van de getijden energie leverde aan het bouwwerk, wat het verschil is tussen bloem en meel… Je kan het zo gek niet bedenken of je komt het hier te weten. Handig voor je quizploegje!
Een molenslagje geschiedenis
Deze molen is een bijna vijf eeuwen oud pareltje. Maar eigenlijk gaat de geschiedenis nog verder terug. Op dezelfde plek zou in 1187 al een watermolen hebben gestaan, die uiteindelijk verwoest werd.
Tweede poging: in 1516 werd de eerste getijdenmolen gebouwd, maar in 1562 brandde hij af – pech! Gelukkig bleef er genoeg over om een nieuwe molen op te bouwen. Het laat zien: niet alles verloopt op rolletjes in de molenwereld! Goed, die laatste uitdrukking hebben we zelf verzonnen, maar het hád gekund!
Bezoek de Spaanse Molen zelf
De Getijdenmolen is open voor publiek. Je kunt er dus gerust een kijkje nemen en jezelf onderdompelen in de fascinerende wereld van meelmalers en molenaars. Gratis bovendien! Dus: waar wacht je nog op? Je kunt met eigen ogen zien hoe het malen hier gebeurt, want het binnenwerk wordt nog regelmatig in werking gezet. Alle info over openingsuren en wanneer je de molenaar aan het werk ziet, vind je op de website van Toerisme Vlaanderen.